Tenk på dette når du isolerer

Når veggen er ferdig kledd får du nemlig ikke gjort noe med det

Av ByggeBolig
25. januar 2019
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190125095922645.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190125095712164.jpg?maxwidth=2000
0

Du har kanskje hørt noen si at isolering handler om å rulle’n ut - og det er jo i grunnen riktig. Samtidig skal du vite at isolering krever en viss forståelse og kompetanse for å gi et godt resultat.

Stillestående luft

For det første bør du vite at det ikke er isolasjonen som sådan som isolerer, men stillestående luft. I isolasjon er det faktisk millioner av små luftlommer som skal sørge for nettopp dette. Det medfører i hovedsak to praktiske konsekvenser:

  • Du skal ikke presse isolasjonen for mye sammen. Da risikerer du at luftlommene presses så mye sammen at isoleringseffekten blir vesentlig dårligere.
  • Du må sørge for at det ikke blåser inn i isolasjonen – ellers får du aldri stillestående luft.

Når det gjelder første punkt går det som regel fint å dytte isolasjonen inn dersom den stikker litt utenfor reisverket, men er det snakk om flere centimeter bør du tenke deg om en gang til.

Vindtetting

Det andre punktet handler hovedsakelig om korrekt utført vindsperre, enten det gjelder tak, vegger eller kaldtloft. En tett vindsperre kan sammenliknes med å ha en skalljakke utenpå ullgenseren når det blåser. Uten skalljakken vil du fort fryse, men med jakken på holder du deg varm da den stopper vinden som ellers ville blåst rett gjennom ullgenseren.

På kaldtloft er det viktig å sørge for at det ikke kan blåse luft inn i isolasjonen som ligger fra raftet og ca. 1 meter inn på loftet. Det finnes flere spesialprodukter for å hindre dette.

Det er dessuten viktig at isolasjonen sitter godt. For eksempel er standard isolasjonsmatter 57 cm. brede, mens standard reisverk har 55 cm. mellom bjelkene. Overmålet på isolasjonen gjør at den sitter godt og for eksempel ikke siger ned og etterlater en glippe i toppen av veggen. Pass også på at alle skjøter mellom isolasjonsmatter er tette, altså at mattene ligger helt inntil hverandre. For å redusere antall skjøter til et minimum kan det være smart å bruke isolasjon på rull i stedet for matter.

Må du tilpasse isolasjon bør du skjære med 1 cm. overmål i forhold til målet på stedet den skal plasseres for at den skal sitte godt.

2140
b-FalseTrue
Kommersielt innhold
0

Behovet for frisk luft

Å stenge kulda ute betyr også at luftlekkasje fra utettheter forsvinner. Slutter huset å puste blir det ubehagelig for beboerne og skadelig for bygget. For å beholde et sunt inneklima når boligen blir tettere, er det derfor nødvendig å sørge for tilstrekkelig ventilasjon.  Dette kan by på utfordringer i boliger uten et etablert ventilasjonskanalnettverk til alle rom. Desentral boligventilasjon har blitt løsningen i mange hjem. Med Lavenergisystemers balanserte ventilasjonssystem fra tyske Lunos slipper man å bygge om boligen. Med ventilatorer som monteres i ytterveggene reguleres luftskiftet etter behov. Systemet kan redusere energibruken i så stor grad at det kvalifiserer til støttetilsagn fra Enova.   





1092
c-320TrueFalse
https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20241003144445151.png #FFFFFF
Les også